saat kehilangan

salam suma...


hurm aku memang ketagih giler nak menaip and ketagih giler nak bercerita... tapi aku tak tau lah korang akan caya or tak tapi ini lah reality dugaan yang aku and famly ku terpaksa terima..... siyes aku tak termampu nak kata apa weh... aku harap biar lah ia nya pernah terjadi pada aku jangan terjadi pada kalian suma kerana rasa amarah seperti itu umpama dendam yg tak sudah....
=========

***penyakit misteri arwah abah
abah demam panas dah dekat 1wek... nih mummy yg cite kat aku bcoz time tuh aku 7thn apa sgt lah yg aku amek pusing sape sakit sape kena apa suma aku tak amek peduli weh... yg aku tau main2 main2 main2 lompat2 lompat2 lompat2 las2 kena piat telinga pasal buas mengalah kan natang buas.... time pagi dlm kul 7 mummy kejut aku abang and adik bangun... aku tonyoh mata aku dlm mamai tuh aku nampak ramai orang kat bilik tido aku.... eh asal lak ramai sangat datang rumah maktok.. kalo yer pon dok luar dah lah ni asal lak sampai ke bilik suma nak masuk.... aku nak tido lagi ngantuk nih... kang dah siang memang aku tak tido asik jadi natang buas almaklum lah area pekan mana ada hutan natang buas lagi lah so aku lah yg mengganti kan meke tuk mengganas..... ok back to line up.... time tuh abah dah teruk dah nazak... aku denga orang2 cakap tapi aku tak tau apa itu nazak... memang innocent + buduh + bongok + bangang=aku mangkuk bertingkat2 bodoh nya..huhuhu.... tup2 aku dengar orang2 cakap INNALILLAH aku tak reti nak eja so korang sambg sendiri lah erk.... aku terdiam jer suasana sunyi sepi sayu pilu sesaat.... tetiba denga sokseksokseksoksek.... eh apa tuh kuar dari mulut lubang hidung lubang telinga... meleleh2 pekat hitam berhampas jer.... mummy tadah sapu tangan kat sebelah.... hurm suma yg ada hanya mampu memandang sambil mummy maktok and sedara terdekat nangis tengok keadaan abah macam tuh.... aku time tuh dah kuar bilik kena halau dek kerana aku budak2 di.... sapa tak sedih kehilangan orang tersayang tambah2 dalam keadaan macam tuh... sebak mummy and maktok nangis mereka berdua tersedu sedan....aku memang dah tau tentang sakit misteri abah tuh....
korang percaya ilmu hitam???
korang percaya ilmu ghaib???
korang percaya ilmu guna2???
korang percaya tak aku tanya nih???
...........
hurm abah pergi disebab kan ini lah.... abah kena santau dah lama dah aku tak sure bapa lama.... yang pasti kerana perbuatan manusia yg punya hasad dengki membuak2 di dlm hati... sampai hati ko manusia buat cam gini pada kami sekeluarga.... mungkin jua Allah lebih sayang kan abah maka di cabut nya nyawa abah supaya abah tak tersiksa terus terusan..... aku relakan pemergian mu abah... mati perlu sebab kadang kala mati tanpa sebab.. abah pergi di sebab kan demam panas itu jer.... tapi memang teruk bahan2 santau tuh kuar dari setiap rongga mulut hidung telinga macam hampas kopi yag korang tapis.... mummy tadah kain putih time tuh memang banyak giler......
==>
kisah santau bermula di sini bila santau itu sebenar nya di tuju kan pada maktok tapi malang nya terkena pada abah.... ini hasad dengki mendengki punya pasal lah nih.... orang yg buat menda nih kami sekeluarga kenal jiran depan rumah jer... aku memang tak leh pandang muka dia langsung weh.... time abah pergi di saat itu dia ada bersama dengan tenang dia kata kan pada mummy bersabar lah dah takdir.... mummy nasib tak naik hantu kalo tak mampus dia di ganyang ngan mummy..... bleh plak ko buat muka bodoh ko berinci2 tebal nya datang tanpa di undang.....
==>
lepas pada abah dah pergi lama bertahun2.... dia datang rumah jumpa maktok berbual2 sambil tanya tentang kami adik beradik dah besar panjang katanya.... lepas dia blah dari rumah maktok aku tnya maktok asal dia datang sini tak malu ka dia..... dengan tenang maktok jawab dia dah insaf dia dah minta maaf dengan maktok.... dah lah tu biar kan jer kita maaf kan orang.... apa dia buat nanti dia jawab kat sana.... aku diam dalam hati menjerit dekat maktok... senang nya maktok maaf kan orang camtuh.... tapi aku memang tak leh nak maaf kan dia langsung...benci dalam diri membuak2......
==>
sekarang pun masih ada gi yg mengamalkan ilmu2 tak di iktiraf macam nih even negara dah maju peralatan dah moden belajar tinggi2 pendidikan taraf dunia pun masih ada gi yang amal kan amalan zaman tok kaduk nih....confius aku macam nak terputus fius lak...
==>
p/s: jgn lah ko amal kan sihir kelak akan memakan diri mu sendiri..... syirik mendua kan Tuhan mu berdosa besar weh

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

20 Response to "saat kehilangan"

  1. Che La says:
    11/4/09, 2:48 PM

    tiap perbuatan ada balasannya, jangan sesekali kita anaya orang,tuhan lebih berhak memberi hukuman

  2. ber_uwang says:
    11/4/09, 4:23 PM

    pak cik tak amal apa apa ilmu ... selain ilmu membujang he he he

  3. mamai says:
    11/4/09, 5:25 PM

    bila kita percaya maka dia akan ada dan selagi kita manusia maka pasti ada rasa tidak puas hati dan hasad dengki....

  4. Aku Beskot™ says:
    11/4/09, 6:23 PM

    sabar sayu..
    mmg ssh nk maafkn org cmtu..
    tp ak yakin suatu ms nnti ko bley maafkn dia..
    elok la kalo dia da insaf..
    ayuh atur langkah..
    truskn perjalanan..=)

  5. miSs siv says:
    11/4/09, 6:59 PM

    sis..
    sabar ye..
    kawan kite pon ade kene jugak..
    satu family dgn anak2 yg kecik pun kene jugak..

  6. Razman says:
    11/4/09, 7:04 PM

    aku kagum ngan maktok ko..mulia gle hati die leh maafkan org skejam itu..

  7. beautiful_rose says:
    11/4/09, 7:31 PM

    huhuhu benci giler dengan org y mcm nieh.asek nak mendengki k org jerk.x leh tgk og len hdp senang...org y mcm nieh x kn hidup dgn aman smpai bile2......

  8. {lumut} says:
    11/4/09, 8:11 PM

    bagus razman pon nak jadi semulia maktok ko.sbb razaman tuh byk tanduk.sejuk hati aku tgk die komen mcm tuh...

    manusia mmg mcm tuh.tp..isk..apela bangang sgt ikut nafsu sume neh.sabar ek sayu...Allah lagi sygkan abah kamu...senyum taw..doakan utk abah kamu k.=)

  9. green says:
    11/4/09, 8:55 PM

    sayu..
    jgn sedih2..

    papehal..
    be cool ok..

  10. seroja jingga says:
    11/4/09, 9:01 PM

    manusia memang busuk hati! sanggup buat ape sahaja asalkan puas hati.

    dah lah sayu=pilu..akak faham kamu..tapi terima lah dengan redha

  11. told la hejauw says:
    11/4/09, 9:57 PM

    bhya betol bomoh-bomoh ni..
    nk mati pon susah...mintk djauhkan..

    p/s: bek bunuh tros dri bomoh-bomoh..da ktgglan.. ..pki la machine gun kew..

    p/s2: ak bkn pengganas :)

    p/s3: tabib sama mak tok :)

  12. oranglidi says:
    11/4/09, 10:14 PM

    huih..

  13. mier@merr says:
    11/5/09, 2:13 AM

    doakan abah kamu tenang di sana...
    slebihnya..biar Allah yg tentukn...
    Dia maha mengetahui...

    blaja memaafkn.. insyaAllah..ati akn jd tenang... :)

    tibe2 aku rs cm sgt baek ..ekeke.. :)

  14. Nabil Fizri says:
    11/5/09, 2:26 AM

    memang tagih

  15. sayu=pilu says:
    11/5/09, 9:03 AM

    che la: yer hukum alam..yg baik di balas baik yg buruk di balas buruk..

    beruwang: hahah taknak arh nuntut ilmu membujang dr pokcik....

    mamai: itu lah manusia

    beskot: yer aku akan atur langkah moh weh sama2...heheh

    miss siv: napa mesti begitu??? sabar separuh dr iman

    razman: yer maktok memang macam tuh.. mulia sunggug weh

  16. sayu=pilu says:
    11/5/09, 9:11 AM

    beautiful_rose: apa yg di dengki kan sgt pon tak tau ler...

    lumut: hahah ko kenal razamn erk..heheheh..dia nak berubah tuh doakn dia weh...

    tuh la pasal manusia nih beragam2..

    ya abah ku lebih di sayangi Pencipta nya...doa itu ku kirim kan selalu

    green: huhuhu sedih pasti bertandang kenkadang weh.. ok pasnih aku nak jadi misscool

    kakjingga: yer tunggu nak berulat jerk lagi..thanzz kak... redha itu yg terbaik

    told la hejauw: hahaha kalo gunamesin gun ngan aku2 sekali di gun kan weh.... yer solute maktok

    oranglidi: oitt

    mier@merr: yup..thanzz.. akan ku coba ehh

    nabil fizri: memang tagih??? hehehe apa kah itu

  17. jalak lenteng says:
    11/5/09, 11:51 AM

    gilo weh..memang santau ni bawak suwey betul..dulu member aku nye bapak pun kene camtuh gak..kat dalam badan kuar paku..pergh..jahat2..


    takpe lah..sabar je sayu..benda2 mcm ni zaman moden pn ade lagi..

  18. sayu=pilu says:
    11/5/09, 1:26 PM

    yer jalak orang tua tuh memang giler...tau takper siksa orang weh bukan sorang tapi ramai...

    tuh la pasal walau pon moden tapi kita tetap merujuk zaman jahiliyah

  19. acap says:
    11/5/09, 4:02 PM

    jadi baik org dengki.
    jadi jahat org benci.
    susah jadi org.
    ak nk jadi pikachu!
    tetek.
    shit!
    titik.

  20. sayu=pilu says:
    11/5/09, 5:11 PM

    weh mut tgk nih sampai ke blog aku terbawa2 penangan title n3 koh...
    acap2 oh acap...