ini kisah aku

salam suma....


tetiba malam nih nak criter perihal aku tuk tatapan mata korang suma.... hurm jangan ada yang nangis baca n3 nih ok... kang ada yang aku kasi pelempang kang...hehehehe... nih aku nak criter zaman aku kecik2 dulu... nih kisah imbauan aku lah weh.... janji ngan aku jangan sedih2 tau.... hurm n3 nih mayb agak panjang sedikit kerana aku mengarang tanpa skrip jus folo pala otak aku yg bersimpul berselirat nih..... bersaba lah wahai mata2 ko suma membaca taipan aku nih....


tak mo cakap simpati pada aku
kerana ini adalah realiti hidup aku
tak mo cakap sedih bagi pihak aku
kerana itu dah lama di lalui aku
***ok aku tau ko suma nak gak cakap kat aku even aku dah larang sekali pon.....yer cakap lah kat luahan di bawah nih***

.........................................................

watak
mummy
arwh abah
kakak==> aku
abang==> adik laki(dia sorg jer laki dalam famly)
adik==> adik ppuan(dah dia yg kecik skali)
==================
dulu time aku kecik2 kami 3 beradik ada gelaran masing2.... yang nih arwh abah yg kasi... time tuh kecik2 gi aku ingat pon separuh2 jer..... mayb ada yg aku tokok tambah sikit sebagai penyedap rasa mata membaca... ahahahahah.... abah kaki ngusik gak so tiap2 kali ngusik kami b3 nih mesti nama gelaran yg akan di panggil and serentak dengan itu mula lah masing2 memuncung kan bibir kedepan maka meledak lah ketawa abah mummy and pokcik2 mokcik2 tokwan and maktok aku..... biasa nyer abah akan gelar aku sebagai bunny si rabbit abang sebagai tazmania and adik sebagai twitty bird.... ini mungkin kerana kecomelan kami b3..ahakzzz... memang aku ingat sampai sekarang bcoz ini jer kenangan yg aku ada bersama abah..... time pokcik blah mummy gi study oversea dia ada beli kan kami b3 sorang sekor natang nih gantung kat beg (keychain tuh haaaa)...... ok aku tak bapa ingat perkara lucu sebenar nya....sory

--------------------------------------------------------------

aku bahagia hidup bersama abah mummy adik2 tokwan maktok suma yg ada di sisi aku... memang bes wa cakap lu... aku nih cucu sulung so aku di sayangi lebih sikit dari abang and adik...hehehe dorang memang jeles ngan aku...hahahaha...nasib ko ler adik2 ku weh... aku kan kakak (adaptasi aku kan abang) kuengkuengkueng..... ku sangka panas sampai ke petang rupa nya hujan di tengah hari.....

time umo aku tujuh tahun abah dah pergi buat selamanya.... abah pulang kerahmatullah kerana Sang Pencipta Nya lebih menyayangi lebih dari kami suma yg ada di sisi.... aku time tuh tak leh nak kata apa yg aku tau aku nitis kan juga air mata even otak budak yg innocent time tuh apa yg berlaku aku tak berapa pasti sangat.... abah hidap penyakit misteri***.....pergi lah abah mengadap ke pangkuan Pencipta Yang Maha Esa meniggal kan mummy aku abang adik maktok tokwan.... sedih hati bukan kepalang orang yg di sayangi meniggal kan aku buat selamanya... aku abang and adik menjadi yatim berteman kan mummy di sisi... sungguh tak dapat aku gambar kan perasaan aku tika itu.... sedih sering menyelubungi diri perasaan sering berperang hati sering menangis jiwa sering memberontak.... kerana aku lebih akrab dengan abah berbanding mummy even abah memang garang and tegas... sekarang dah dekat 17 tahun arwah abah pergi buat selamanya.... kami pun dah 17tahun menjadi yatim and mummy pun dah 17tahun menjadi janda.....aku pasrah menerima anda itu adalah takdir ketentuan Nya buat kami sekeluarga... walau pon pahit harus jua di telan....

di saat terakhir aku menatap wajah abah aku nangis teresak2 sungguh aku terasa kehilangan... ku kesat air mata yg membasahi pipi ku kesat hingus yg mengalir laju kebibir.... lalu kucup pipi abah lama bibir ku di situ sejuk terasa kesanubari...... ku alih bibir ku kedahi lama ku kucup disitu sambil menahan titisan air mata mengalir... lama ku di situ menggunakan waktu yg bersisa sesat cuma tuk bekalan buat selama nya.... lalu ku panggung kan kepala justeru empangan mengalir laju tatkala mata menatap muka mummy maktok adik.... lama kami berpeluk kan menangisi pemergian lalu bahu di sentuh satu teguran menusuk cuping teling.... udah lah jangan di ratapi tak baik macam tuh rela kan lah itu lebih baik jangan buat arwah sedih hari nih dengan menyaksi kan tangisan di saat pemergian arwah... lalu airmata di sapu di tahan dari menitis... perlahan2 di seka sisa2 yg ada... di sini ada kenangan buat ku***


then lepas pemergian abah mummy buat keputusan tuk pulang ke kampung halaman sendiri biar pun maktok menentang keputusan mummy.... tapi mummy juga tidak bisa berganjak dari keputusan ini kerana wan aku(ayah mummy) terlebih dahulu memutus kan segala nya... hitam kata nya hitam lah putih katanya putih lah... tiada siapa bisa mengubah warna itu ke biru hijau jingga purple.... maka berpisah lah aku dengan maktok yg sangat memanja kan aku bagai menatang minyak yg penuh.... aku nangis tika berpisah ngan maktok.... di kampung mummy, aku sering nangis sambil fon maktok... kami sama2 menangis di talian yg butir bicara tidak kedengaran hanya esak tangis sahaja berbicara tersedu sedan teresak esak.... sob sob sob....

bersambung.........
***akan aku criter pada n3 yg lain
p/s: aku sekadar ingin berkongsi kerana di sini sahaja tempat yg mampu aku luahkan kerana aku tak mampu berkongsi bersama mummy..... oh Tuhan aku amat merindui insan yang amat kau sayangi..... hati bersabar lah menagis lah kalau itu terbaik buat kamo.....
p/s: saper yg tak suka n3 nih or n3 nih buat kamo meluat aku mohon maaf kerana ini adalah apa yg aku rasa sekarang....
p/s: kalo aku rasa perlu sambung akan aku sambung kalo tak ini lah permulaan and ini lah pengakhiran....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

9 Response to "ini kisah aku"

  1. acap says:
    11/3/09, 10:49 PM

    sabar.
    tabah.
    cekalkan hati.

  2. {lumut} says:
    11/3/09, 11:36 PM

    dugaan manusia itu berbeza-beza bukan syg?terima kasih kerana berkongsi cerita..

    take care..
    Dia ada.

  3. Aku Beskot™ says:
    11/3/09, 11:36 PM

    ak x penah berhadapan ngan situasi cmni..
    bg ak ko kuat!!
    ko harus bangga..
    ko gagah harungi idop ini..
    tahniah buat ko..
    jgn pernah berhenti mencari kebahagiaan..

  4. seroja jingga says:
    11/3/09, 11:36 PM

    ibu kamu pasti sorang yang sangat kuat!

    rindu itu perlu..
    menangislah sepuasnye

  5. {lumut} says:
    11/3/09, 11:41 PM

    sayu..
    aku bengang neh..
    apesla aku x leh add ko kat blog list..
    then susah nak tgk ko update.isk!!!!!!!

    sayu,
    bila kau sedih dan sakit..
    kau cubalah sorokkan selagi kau mampu.bertahan semahunya.
    tapi jika tidak mampu..
    gerakkan hati pada Dia..
    minta lah...
    nangislah selagi airmata itu sudi menemani..
    hdup terlalu pendek untuk disedihkan.jage diri beb.

  6. mier@merr says:
    11/4/09, 1:12 AM

    aku nak cakap gak...

    tabah...
    kuat...
    nanges klu itu bleh jd ubat
    coret kt cni kalau rs x mmpu smpn...
    aku sudi je nk baca~
    smbg klu ko rs perlu... okeh? :)


    sori..xleh tahan... T_T

  7. sayu=pilu says:
    11/4/09, 8:19 AM

    acap: yea aku mentabah kan diri menguatkan diri mencekal kan diri demi aku and mereka yg tersayang

    lumut: yea masing2 punya jalan hidup ceritera yg berbeza utk di kongsi bersama

    beskot: hahaha aku harus kuat kerana kalo aku lemah pasti aku tersungkur

    kakjingga: yup...mummy wanita ibu and isteri yang tabah

    lumut: ehh asal ko bengang kat aku lak...bengang arh kat blogspot...ahahah ilek rr aku dulu pun pernah jadi cam ko weh tak leh nak add

    yer aku sorok kan dalam hati aku nih sampai kan suma nya berselirat weh bersimpul mati tuh..heheheh

    mier@merr: yer aku selalu nangis kerana cuma itu lah obat nyer penawar duka ku

  8. Che La says:
    11/4/09, 12:30 PM

    tunggu sambungan cite ni

  9. sayu=pilu says:
    11/4/09, 1:12 PM

    che la: dah sambung cepat baca nak criter yg lain plak ahahahah