RANTAI TERLERAI

salam...
raya ke5...
hari ni dah stat keje...

boring tahap gaban.... tadak orang pun kat opis sunyi giler nak g toilet pun takut hukhukhuk... seram usah di kata lah bangunan beso tadak orang so yang menumpang tuh ada la gak kan... almaklum la posa sudah habis jadi hantu setan tuh pun udah terlepas dari rantai nya yang sebulan maka mereka pun teruja la sangat nak menakut2 kan makluk yang dah sememang nya takut dengan usik2kan manja belai2an menggoda serta sengehan2 menawan tertawan... tak dapat nak ku bayang kan la kalau betul2 jumpa dengan 2biji mata ni mau pengsan aku di buat nya (penakut level tertingiiiii).... huhu... tapi ustaz aku dulu penah kata saper2 yang nampak hantu setan jin and kategori seangkatan nya itu dinama kan rezeki buat mereka yang Allah nak bagi lihat makluk nya yang tersembunyi..... aku tak nak rezeki yang macam ni... minta simpang Ya Allah.... sebenar nya nak crite topik lain tapi ni dah ke topik len plak... tak apa la ko layanzz jea lah crite aku ni..... ok...
...........................................................................
aku nak story pengalaman aku time kecik2 dulu pada malam raya tapi tak ingat raya keberapa da.... story mory nya cam gini.... lepas jea bebuka las day posa aku mesti tunggu depan tb tunggu pengumuman raya dari datuk yang masih sihat and berkudrat lagi menjalan kan tanggungjawab nya menyampai kan utusan raja2 melayu yang sebulat suara.... tunggu punya tunggu so turn atuk ni menyampai pun tiba....


atuk: 'assalamualaikum warahmatullah hiwabarakatuh' (wrong speling mohon ampun eh)
bla bla bla.....(aku tak ingat ucapan yang betul) kih2kih2kih2........ di umum kan tarikh hari
raya aidilfitri jatuh pada ***** sekian2 tarik la kan (aku tak iangt memori ful)
lepas jea atuk tuh buat pengumuman maka berlari lah aku and yang lelain nya keluar rumah pasang pelita gantung pada pokok and kayu kayan.... maka stat lah kegembiraan and keriangan untuk menyambut hari raya..... time kecik2 buas macam jantan tak dok dapur hehehe.... da cantik cun suma pelita di pasang then stat plak acara kebaaaboooommmmmm.... lawan antara rumah dengan rumah.... jap rumah aku jap rumah jiran ujung sana jap ujung sini jap ujung sinun plak..... memang malam tuh menanah la telinga pekak usah ler dikata kan.... bunyi mercun macam pesta malam tuh... memang bes raya di kampung wa cakap lu..... sejantan2 aku ni men bunga api mercun gasing telur naga mercun pop hahaha ni jea yang wa brani yang len2 tuh sory arr....pegang buleh cucuh jangan harap ler... sayang jari wo nanti nak sarung cincin tang mana beb.... mahal tuh jari2 ni.... then dalam keriangan kebaboommmm tuh tetiba datang mummy ku dengan senduk di tangan... terjerit2 mummy ku marah aku and sekutu2 ku yang ala2 jantan ni ha men mercun "alang2 menyeluk pekasam biarlah sampai ke pangkal lengan" and "sambil menyelam minum air" itu lah pepatah yang aku selalu pegang.... aduh sakit telinga aku di peliat mummy ku.... terangkat kaki2 ni wa cakap lu... tapi wa cool beb... aku and sekutu2 ku pun stop la jap men kebaboommm tuh then kitaorang men aci nyorok plak.... tengah bes2 men aci nyorok ni tetiba sorang sekutu ku ni ternampak makluk yang tersembunyi..... jengjejeng...


sekutu: wei hampa nampak tak orang tua kat situ?
semua senyap yang tengah berlari semua terhenti kaki2 ni....kemudian
aku: kat mana? sapa dia?
sekutu2: aah... apa dia2?
sekutu: aku nampak pakcik pakai baju putih....!!!!! dia lalu kat sini pastu dia p kut situ kat celah2 pokok pisang.....
aku: sememang nya penakut ni pun cakap dah la kita tak yah men lagi la... jom masuk rumah la wei...
sekutu2: sibuk dok cangak2 nak tengok kelibat orang tua tuh ada lagi ka tak...
aku dah melangkah masuk rumah cakap kat toknek aku tentang 'orang tua bebaju putih'... korang nak tau toknek aku buat apa wei.... toknek aku ni kuar gi tengok sampai ke pokok pisang yang di tuju orang tua tuh... toknek aku memang berani giler wa cakap lu.... then aku and sekutu2 ku masuk dalam rumah tak kuar2 dah lepas tu... dalam rumah denga ler mummy ku membebel macam2 sampai kan sakit telinga ni mendenga nya...hukhukhuk 'tuh la habuan nya buat orang yang tak denga cakap' ayat keramat mummy ku sampai ke hari ni.....
......................................................................................
sejak peristiwa tuh sampai sekarang aku dah tak berani lagi men aci nyorok ni.... ko pun mesti ada peristiwa macam aku ni kan..... bila budak2 kat rumah nak main then denga la sorang nyaring aku ni terjerit2 acam orang iler kat luar rumah tuh melarang itu ini... time men bunga api or mercun aku ler supervisor nya.... takut tengok budak2 zaman sekarang ni ha macam2 lagi teror dari aku doh.... pa2 pun itu lah kenangan nya yang memang bes sangat time kecik2 bila nak raya.......


p/s: aku ingin waktu itu di ulang semula..... berpusinglahroda!!!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

11 Response to "RANTAI TERLERAI"

  1. caluk@cencaluk says:
    9/24/09, 10:52 AM

    meh opis aku kalau kau takut ha ha

  2. sayu=pilu says:
    9/24/09, 11:43 AM

    opis ko kat mana.. meh la sini teman aku... hehehe

  3. cHeRyNa PiReS says:
    9/24/09, 2:01 PM

    nasib baik tak kena sorok ngan hantu kopek. huhu. tp sha pernah dengar org cakap mende2 cenggini suka kaco dak2 laki (lagi2 yg jantan2 itu). mengapa? ntahlah...

    bosan kat opis? kesiannye...mesti dok men FB je nieh kan:)

    * tumpang lalu ye!!!

  4. rizputra7 says:
    9/24/09, 2:19 PM

    org tua yg pakai baju putih tue..mesti pak imam pakai jubah putih baru balik dari masjid...apa ler..takut ker???meh aku tolong temankan..

  5. sayu=pilu says:
    9/24/09, 3:00 PM

    cheryna pires: betul tuh..tengah syok men mana nak ingat hantu setan ni tup2 demo nak join sekali..huhuhu.. rezeki Tuhan nak kasi lihat...

    rizputr7: rumah ku jauh di pedalaman.. ujung sekali jalan mati.. tapi tak mustahil pak imam..yo tak yo gak eh...meh la sini...hehehe

  6. Fatt Chin Choy says:
    9/24/09, 7:44 PM

    mungkin ada genetik kejantanan dalam diri mu.. hahahaha

    yang org tua baju putih tu rasanya orang tua berbaju putih bukan hantu. kesian dia kerana silap pakai baju putih korang gelar dia hantu... aku rasa dia menangis kesedihan kot

  7. En.Beskot says:
    9/24/09, 7:48 PM

    ko kije pe sayu??
    cte ko ni cm ko sorg je yg ade kt opis tu..
    mau x seram..
    haha..

    ak rs pakcik tu da x tahan nk melepas la..
    tu yg dia p kt pokok pisang tuh..
    hehe..

  8. mamai says:
    9/25/09, 8:35 AM

    dah kena kerja ker pakcik masih beraya lagi nie

  9. sayu=pilu says:
    9/25/09, 9:10 AM

    fatt chin choy: yea kot hahaha...
    mana lu tau ah fatt itu olang tua melangis..heheheh

    beskot: aku kije welfare jea hukhukhuk tadak dapat gaji 1sen pun cuma dapat duit raya and sering di belanja oleh akak2 opis... hehehe

    mamai: yea pak cik...10sn giler hilang seri raya.. tak penah2 raya 2 3 hari jea.. hukhuk sobsob sedey

  10. mamai says:
    9/25/09, 3:51 PM

    syarat peryertaan macam mana...terbuka kepada semua ker

  11. sayu=pilu says:
    9/25/09, 9:14 PM

    yea pak cik saper2 jea leh join ini contes solo da kawin duda suma boleh