MUMMY KU TAK AJAR AKU

salam suma....


hurm... hurm... hurm... hari nie aku off aku tak gi keje (bukan ngelat erk) yea ker....hehehe... aku bangun pepagi buka blog skodeng mana yang bes pomen blog aku sana sini sikit bersiram besiap cun2 masak bihun pama buat air teh amek lappy masuk dalam beg kemas apa yang patut untuk aku bawa makan bihun ngan air separuh jea bcoz takder selera cuma isi perut yang macam tong ni ala kadar takut nanti berkeroncong lak silap2 lagu daq diq duq kihkihkih then ajak budak kat rumah teman aku gi kedai isi minyak moto balik rumah angkat beg salam cium tangan mummy ku stat moto pecut pelan2 macam atok naik moto pehpehpeh (pokcik tua pun asik tgal aku di belakang) aku tak kesah doh biar lambat asal selamat menuju ke rumah member kamcheng ku yang aku sendiri tak tau kat mana (apa punya kawan da) main terjah jea aku nih hahaha memang sempoi habis doh kecut tuh ada gak dalam hati nih 1st time nek moto sdn bhd tanpa ada sesaper membonceng di belakang yang aku nampak la yang aku tak nampak tak tau la plak aku doh memerlukan keberanian and keyakinan tol alhamdulillah aku selamat gi and selamat pulang dengan selamat nya walau pun hujan lebat and aku yang macam pendatang asing nih tercari2 la jalan ke rumah member kamcheng memusing aku doh itu baru area tempat aku sendiri dah cam gi tu kalau area kl mau aku tido di jalanan ler jawab nya memang sengal betul aku nih itu menunjuk kan aku bukan kutu rayau tapi kututaktaupapa hehehe dalam hujan tuh aku dah berjaya membuktikan pada mummy ku yang aku dah boleh nek moto sendiri walau pun tahap kebabasan yang sipi2 tapi under control hehehe hujan buat aku tak nampak jalan dengan jelas and berkabus itu cermin helmet (aku kurang arif mengenai hal2 kenderaan) so tangan aku asyik sapu air hujan tuh jea dah ler angin kuat plak tuh nasib aku di lindungi Pencipta yang satu..... baru ada titik yea... sian ko suma erk baca berulang kali untuk memahami cerita aku... hahaha sajer nak buat ko suma tak tido kejulingan biji mata kihkih.... maap ler yea aku sekadar bergurau jea ngan korang suma heheheh.... jangan mare yea :))))))


ni yang pokcik google kasi bila aku minta

................................................................................................................

aku sebena nya nak criter tentang sesuatu yang begitu menyentuh hati ku tapi dah tercrite perihal hari ni lak... tak pa la erk aku sambung gi... kalau panjang jangan marah lak erk... dah la tadi aku seksa ko suma tapi kali ni aku janji takder dah seksaan macam tadi k... hehehe
aku sambung eh...
.................................................................................

aku ni cucu kesayangan maktok aku blah baba ku (sampai sekarang) so aku nih tersangat lah kaya dengan kasih sayang...hehehe... maktok aku lak tersangat lah baik hati tak kira dengan saper2 pun sampai kan kadang2 ada orang yang amek kesempatan tapi maktok aku tak penah amek pusing still baik juga ngan orang even baru jea kenal... aku pun mewarisi lah sekali sifat baik nya itu (contras ngeeee).... rumah maktok besar ada dua tingkat besa lah rumah kampung akn... time tuh suma anak2 tinggal sekali ngan maktok bcoz ada yang tak kawin gi... aku cuti sek baru gi rumah maktok tido sana berhari2 berminggu2 tapi tak pernah berbulan2 huhuuu....

makcik aku ada buat patnerhip ngan kawan dia bisnes makan2 so bila aku gi sana kengkadang aku juga di ofer bekerja di situ... aku suka sangat memula tuh bcoz aku di janji kan dengan gaji yang lumayan and elaun yang cukup hebat doh makan minum di tanggung beres tempat tinggal free of charge so apa gi yang ku mau... aku bekerja dengan syarat2 yang aku sendiri tetap kan iaitu aku cuma bekerja di belakang sahaja membasuh pinggan potong sayur siang ikan buang sampah kadang2 jea aku buat keje angkat pinggan amek oder hantar oder... aku low profile tak suka tunjuk kan muka ku yang cun melecun nih (giler parasaan tol lah) kahkahkah cun ker aku muka macam semperit jea pun...kihkihkih.... suma syarat2 ku di persetujui oleh majikan ku (makcik+kawan makcik)....

aku bekerja dengan bersungguh2 walau kena marah kena herdik memacam aku buat dono jea walau pun kengkadang aku sakit hati sesangat tapi aku pendam aku diam jea sebab aku ingat makcik aku jea huhuhu... kawan makcik aku memang cam tuh time keje kena betul2 tak leh memain nanti mula la dia leter sampai ko sakit hati and terasa nak ganyang jea mulut dia... tapi aku bertahan hari demi hari...

tapi suatu hari kawan makcik ku bawa anak buah nya datang keje kat situ gak... aku gembira lah bcoz keje aku akan berkurangan tenaga pekerja bertambah.... tapi sayang kegembiraan bertukar duka.... aku di minta untuk menukar duit syiling di kedai mamak sebelah satu hari... aku gi jumpa mamak tuh besama sepupu aku... aku tunggu luar spupu aku dengan macho nya masuk bincang ngan mamak..(aku tak msuk sama bcoz mamak tuh gatai ada kurap hahaha).... then dia kuar ngan muka masam.. aku tanya dia napa lak nih... dia cakap mamak tuh kata duit tak cukup gi rm1... hem kami berdua gi la kabo pada kawan makcik ku bcoz dia big bos di situ... then tetibe jea dia naik hangin...
kawan mcik: awat tak cukup lak aku dah kira tadi cukup2 ja
aku&sepupu aku: erm... terketar2 kami jawab takkk tauu la... mamak tu kata tak cukup dia suh minta tambah gi rm1
kawan mcik: hang tengok dak dia kira tadi
aku&spupu aku: teeengok... kami terpaksa menipu kerana takut nanti kena hempuk dengan kata2 nya yang amat2 pedas
kawan mcik: hampa tak tau duit aku dok hilang ja 2 3 hari ni... aku dah kira cukup2 kata tak cukup lak... hampa ingat aku dok cap duit ka... bla bla bla... aku bayar gaji hampa bukan sekupang sua... bla bla bla....

habis suma dia cakap kira macam nak ngungkit pun ada... time tuh air hangat dah mengalir pelan2 kat pipi ni... tapi aku tahan jea pada hal dalam hati dah menangis banjir sudah... aku mula rasa tak sedap hati... tetiba dalam celah2 tuh kawan makcik aku cakap seolah2 aku yang curi duit dia yang hilang 2 3 hari tuh.... aku tak kata papa jus nangis jea masa tuh dah la kena herdik mujur tak ramai orang... malu teal muka tak pasal2 doh..... lepas tuh aku dapat rasa dia tak puas hati bcoz dia tak tau saper yang dok curi duit dia time tuh kan ramai yang kena kerah tenaga...

yang pasti aku terasa seolah2 kata2 suma tu di tuju kan pada ku jea... aku nangis bagai nak rak teresak2 kat blakang kedai aku cakap aku nak balik rumah maktok... aku cakap kat makcik aku AKU TAK AMEK DUIT MUMMY KU TAK AJAR AKU MENCURI... sungguh mummy ku tak ajar aku... mummy ku tak pernah ajar aku biar pun kami susah miskin tak makan yea memang aku orang susah tapi mummy ku tak pernah ajar aku and adik2 ku mencuri tak pernah... itu yang aku cakap kat makcik aku sambil teresak2... makcik ku pun tak dapat buat apa2... lepas tuh 2hari aku tak gi keje dah aku tak nak kawan mcik kata aku curi duit dia... then lepas tuh baru dapat tau saper yang curi duit tuh... rupa2 nya kawan mcik punya anak buah yang amek duit yang hilang tuh... dia jadi cashier yang mana aku sangat2 lah menolah stat dari aku di ofer jadi pekerja meke... syarat utama aku jus keja kat belakang jadi kuli batak jea... bahagian depan aku tak kaco tak amek pusing bcoz ini lah yang aku cuba elak kan iatu di tuduh sebagai pencuri... memang sedey doh bila di cop seperti itu... tapi akhir nya apa yang aku takut kan terjadi jua...

lepas kebenaran terbongkar kawan mcik aku minta maaf dia cakap dia tak tuduh aku cuma time tuh dia tengah marah dia tak sedar apa yang dia cakap kan... aku rasa kecian lak bila yang tua buat macam tuh nagn aku terasa rendah nya meke sedang kan dia macam mak aku jea... aku pun cakap tak pa la bukan sengaja pun... then dia minta aku balik keje ngan dia semula tapi aku menolak aku cakap tak mo la nanti jadi cam ni gi aku tak suka nanti orang akan cakap mummy ku tak pandai ajar aku sampai jadi pencuri lak... dia diam then aku terasa kesian lak kat dia tapi aku stil berkeras tak nak gak keje gi... tapi maktok aku pujuk aku so aku pun terima keje kat situ bersama syarat2 yang aku sendiri dah tetap kan.... aku keje bahagian belakang jea tukang cuci pinggan buang sampah potong sayur siang ikan bahagian depan layan customer cashier suma bukan hal aku... dia tima jea suma syarat aku asal kan aku balik keje semula... bcoz aku keje dengan bersemangat sekali tak pernah mengelat and aku meringan kan bebanan meke... aku dapat gaji rm1000 tapi setelah di tolak aku dapat rm800+++ tolak duit aku shoping beli baju hehehe... lumayan gak heheh....

setiap kali cuti sek sem break aku akan di upah sebagai pekerja sambilan meke yang tetap dengan syarat2 aku sendiri tetap kan.. aku yang berkuasa... hehehe... tapi sekarang dah tak berbisnes gi kawan mcik aku sakit kencing manis ibu jari kaki dah kena potong sian dia.. time dia nak kena gi spital cuci kaki dia aku la yang teman kan aku jaga dia... aku dah maap kan dia sekarang kami baik sangat macam keluarga sendiri....

mummy tak ajar aku buka peti duit amek duit dalam tuh masuk kocek aku

"MUMMY KU TAK AJAR AKU"

'MUMMY KU TAK AJAR AKU SUMA TUH'

"MUMMY KU AJAR AKU APA YANG WAJAR"


p/s: kita kena tabah walau apa pun tuduhan yang di lempar kan pada kita.... berpegang lah pada prinsip... aku semakin kuat setelah di uji sebegitu so segala yang benar pasti terbongkar andai kita berada di pihak yang benar....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

10 Response to "MUMMY KU TAK AJAR AKU"

  1. imHepPie says:
    10/5/09, 11:36 PM

    pagi2 makan pama x saket pewot ke..

  2. En.Beskot™ says:
    10/5/09, 11:46 PM

    haha..
    nih time ble nih..
    cm terok je kne marah..
    kekekeh..
    bagus²..anak yg baek..
    pemaaf..

    kalo ak la..da lama ak beta blk..
    ak mmg akn bangkang abes² kalo ak x wt..
    hoho..

  3. mamai says:
    10/5/09, 11:55 PM

    adakalanya kita harus berbaik sangka pada yang salah sangka dan maafkan mereka yang berprasangka

  4. sI tEDI says:
    10/6/09, 12:12 AM

    x de ibu bapa yg ajar anak buat jahat.. eh eh.. ada ke? sedikit.. sebahagian kot.
    alhamdulillah. mak ayah kita ajar kita apa yg sepatutnya

  5. Fatt Chin Choy says:
    10/6/09, 1:22 AM

    sedih plak citer ni
    boleh wat drama untuk ibu dan anak

  6. ber_uwang says:
    10/6/09, 2:57 AM

    tapi ko dah curi...
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    .
    HATI KU....
    .



    (perasan tahap gaban)

  7. sayu=pilu says:
    10/6/09, 11:10 AM

    imheppie: dah biasa..kebal akakzzz

    beskot: time sek men..
    memang teruk puh doh...
    baek ker aku nih..hahaha
    nak gak lawan tapi nanti org cakap mak aku tak ajar lak..huhu so diam itu lebih baik doh

    mamai: yea itu betol pokcik.. 90markah

    si tedi: betul gak tapi ada gak yang ajar anak jd jahat...

    ah fatt: ko jadi pengarah lumut jd pelakun aku jadi pak pacak jea..kihkih

    beruwang: yea ker..nak simpan hati yg suci..ahakzzz

  8. green says:
    10/6/09, 1:34 PM

    ak setuju ngan ah fatt..
    wat drama weyy

    ouh pasal contest tu..
    haha..

    *ak segan*

    heee

  9. caluk@cencaluk says:
    10/6/09, 1:35 PM

    yg betul selalu akan menang :-)

  10. sayu=pilu says:
    10/6/09, 2:28 PM

    green: ok nanti aku discus ngan ah fatt and lumut.. ko jadi sponso eh..ngeee

    caluk: thats right..